Utilizarea responsabilă a medicamentelor de uz veterinar

În ultimul timp, a existat un interes crescut al societății în utilizarea medicamentelor de uz veterinar, în special în utilizarea antimicrobienelor. Utilizarea antibioticelor și nevoia de a reduce consumul acestora sunt în știri în mod regulat. De asemenea, se discută des despre apariția antibiorezistenței și a zoonozelor.

Reduceți riscurile

De fiecare dată când microorganismele sunt expuse la antiniorice există un anumit risc de dezvoltare a rezistenței. Expunerea prelungită, în special în doze mici, poate duce la selectarea bacteriilor rezistente. Aceste bacterii rezistente pot fi transferate la om, și, astfel, reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică.

Respectarea perioadei de așteptare recomandate este importantă. Reziduurile de medicamente veterinare din carne, lapte sau ouă pot reprezenta o potențială amenințare pentru sănătatea publică. Pentru a minimiza riscurile pe care le-ar putea prezenta utilizarea medicamentelor de uz veterinar pentru sănătatea publică, este esențial să se sporescă gradul de conștientizare a riscurilor în rândul medicilor veterinari și al fermierilor și să se încurajeze măsurile preventive pentru a evita bolile și infecțiile. Protecția personală este o modalitate ușoară de a reduce contactul direct cu antimicrobienele și posibilele riscuri. Prin urmare, Dopharma are în gama sa de produse măști de praf și mănuși de latex.

Responsibility - street sign illustration in front of blue sky with clouds.

Recomandări

Societatea olandeză de medicină veterinară și FIDIN (consiliul pentru producătorii și distribuitorii de medicamente de uz veterinar) au elaborat următoarele recomandări privind utilizarea responsabilă a medicamentelor de uz veterinar:

 1. Un tratament bun începe cu un diagnostic corect: determinați ce agent cauzal este responsabil pentru boală și concentrați-vă tratamentul în mod specific asupra acestui microorganism.
 2. Utilizați medicamente de uz veterinar înregistrate: verificați numărul de înregistrare, citiți eticheta și, dacă este cazul, prospectul. Consultați medicul veterinar cu privire la tratamentul potrivit.
 3. Utilizați doza recomandată.
 4. Nu schimbați modul de administrare (de ex. injectare, tratament intramamar, tratament prin apa de băut sau furaj sau aplicare locală).
 5. Finalizați tratamentul, chiar dacă animalele pare că s-au recuperat deja. Acest lucru este important pentru a preveni reapariția bolii și dezvoltarea rezistenței.
 6. Nu combinați medicamentele de uz veterinar decât dacă acest lucru este recomandat de către medicul veterinar.
 7. Gândiți-vă la propria Dvs. siguranță.
 8. Evitați depășirea nivelurilor maxime de reziduuri (LMR) în (sub-)produsele de origine animală.
 9. Înregistrați detaliile importante ale medicamentelor veterinare utilizate.
 10. Evaluați tratamentul în mod regulat cu medicul veterinar. Raportați întotdeauna reacțiile adverse.
 11. Citiți condițiile de depozitare menționate pe ambalaj și aplicați-le întotdeauna.